Belasting aangifte doen als ondernemer

Belastingaangifte doen als ondernemer

Iedere ondernemer die voor zichzelf begint krijgt te maken met de belastingdienst. Bij de inschrijving voor het starten van een bedrijf (bij de kvk) wordt je sinds 2009 automatisch ingeschreven bij de belastingdienst. Je bent vanaf die dag belastingplichtig en in het bezit van een btw nummer die je samen met je kvk nummer op de zakelijke facturen toont.

wanneer aangifte omzetbelasting indienen?

Je doet per kwartaal aangifte. Je wordt meestal op de hoogte gebracht door de belastingdienst aangezien je een brief krijgt met einddatum voor het indienen. Bij die brief zit ook een acceptgiro die je DIRECT betaald bij het invullen van de aangifte.

Vergeet die niet in te vullen en DIRECT op te sturen! (Online overboeken kan ook) Wanneer die niet voor de einddatum betaald is krijg je een boete die van 50.00 oploopt. De belastingaangifte kun online op de website van de belastingdienst invullen (afdeling zakelijk).

Belastingtarieven

De belastingtarieven voor de InkomstenBelasting (IB) zijn gebonden per jaar. Dit zijn de tarieven van het jaar 2010. Je kunt zien dat de kosten richting de belastingdienst hoger worden naarmate je meer verdiend. De tarieven kunnen oplopen tot wel 52%! Dit wordt vaak vergeten door starters en werrknemers die er nog niet mee te maken hebben wanneer zij net beginnen of voor een bedrijf werken.

IB Schijf #1: t/m 18.218 euro
33,45%
15,55%

IB Schijf #2: 18.219 t/m 32.738 euro
41,95%
24,05%

IB Schijf #3: 32.739 t/m 54.367 euro
42,00%
42,00%

IB Schijf #4: vanaf 54.368 euro
52,00%
52,00%

Buiten de belasting die je wettelijk verplicht bent te betalen zijn er echter ook voordelen te behalen. Er zijn meerdere aftrekposten en voordelen die jou als ondernemer helpen een succesvol groeiend bedrijf te realiseren.

Lees meer over de aftrekposten in het artikel: Aftrekposten en belastingvoordelen

Niet te veel of te weinig belasting afdragen?

Een boekhouder zorgt ervoor dat je niet te veel of te weinig betaald, hoewel te weinig betalen c.q. aangeven geen probleem lijkt zorgt dat vaak voor de grootste problemen wanneer er onverwachts een totaal afrekening komt van enkele honderden of zelfs duizenden euro’s.

ilocal.nl: Vind bedrijven bij u in de buurt

Author: ma7hieu

Share This Post On

Submit a Comment

css.php