Copyright c.q. Auteurswetten

Copyright c.q. Auteurswetten

Copyright wetten ook wel auteurswetten genoemd zijn beschermende regelingen die het werk van de auteur beschermen tegen het ongewenst dupliceren van teksten, beeldmateriaal of geluid.  De “kopijrechten” die in nederland rond het begin van de 18e eeuw zijn vastgelegd zijn veelbesproken in zowel rechtbank als in besloten kringen.

Hoe werkt de wetgeving omtrent copyright?

Het is in theorie heel simpel: De persoon die iets unieks ontwikkeld heeft daar vanaf het begin direct copyrechten op verkregen. Het is theoretisch gezien dus niet noodzakelijk dit wettelijk vast te leggen of patent aan te vragen, copyright is een wet die iedereen heeft.

LET OP: Dat je werken copyright beschermd zijn wil niet zeggen dat je gelijk krijgt wanneer het op een rechtbank aankomt! Je moet wel kunnen bewijzen dat je de eerste bent die het ontwikkelde. Dit bewijs kan soms gemakkelijk worden getoont wanneer je bijvoorbeeld een negatief hebt, fotografisch bewijs of wanneer je de eerste bent die het ontwikkelde product meldt bij het patentenbureau of een ander noemenswaardig bureau.

Het kopijrecht door de eeuwen heen

De copyrecht wetgeving is sinds de 18e eeuw een aantal keren gewijzigd omdat er veel manieren zijn ontstaan om te copijeren en te verkopen-verhandelen. De eerste copyright wetten waren vooral voor literatuur, echter zijn de wetten uitgebreidt naar cd’s (geluidsmateriaal) en video-dvd (beeldmateriaal).

Author: ma7hieu

Share This Post On

Submit a Comment

css.php