Flyers verspreiden in de stad

Flyers verspreiden in de stad

Het idee om flyers te verspreiden komt op bij veel ondernemers. Als ondernemer heb je producten of diensten waarvan je de bekendheid graag wilt vergroten. Het bekendmaken van jouw bedrijf en de bijbehorende diensten + producten is een belangrijke stap naar succes!

Hoe gemakkelijk lijkt het dan om 1000+ flyers te bestellen en de hoek om te lopen naar het winkelcentrum of de drukke stad? Deze manier van reclame lijkt relatief goedkoop en gemakkelijk.

Mag je flyeren in openbare ruimten?

Het verschilt per gemeente en per organisator hoe de regelingen zijn betreffende flyeren. Een wetenschap dat absoluut zeker is: Je kunt NIET zomaar de stad of een openbare ruimte inlopen om te flyeren.

Je kunt een proces verbaal krijgen voor het flyeren wanneer je daar geen schriftelijk toestemming voor hebt.

Vergunning – toestemming

Waarom je niet zonder toestemming van de gemeente of organisator kunt flyeren ligt voor de hand. Het zou een rommel worden als ieder gewoon de stad in kan lopen om te flyeren! Dit aangezien 7/10 flyers op de grond belanden. De prullenbakken raken snel vol en de afvoerputten raken verstopt. Het zorgt voor overlast en extra kosten.

Wanneer je toestemming vraagt kun je de volgende wensen verwachten van de gemeente of organisator:

  • Een opruimploeg die de weggegooide flyers oprapen. (Ook verplicht door de politie)
  • Vergoeding voor de schoonmaak van de stad wanneer dit door de gemeente wordt geregeld.
  • Een voorbeeld van de flyer, de teksten die erop staan e.d.
  • De vermelding stukje informatie op de flyer over de verantwoordelijke inclusief het adres .

Bestaat er een gedoogbeleid voor flyeren?

Enkele gemeentes of organisatoren staan flyeren toe. Enkele agenten zullen je niet direct een proces verbaal geven. Echter kun je daar beter niet op gokken aangezien de kosten bij verbod hoog op kan lopen!

Een telefoontje naar de organisator van een beurs of evenement of de gemeente kan je genoeg informatie geven om te bepalen of het legaal is of verboden wordt op die locatie, of er kosten bij komen kijken of dat het gewoon kan omdat er toch een schoonmaakploeg actief wordt na afloop van een event.

De meningen over flyeren

Als je  de tijd neemt voor een onderzoek of in diverse kringen rondvraagt wat hun mening is betreffende flyeren zul je uiteenlopende meningen horen die variëren van:
Flyeren is nutteloos. Ik vindt het storend en niemand leest die flyers tot dit is een goede manier om mensen te informeren!

Wat vooral als storend wordt bevonden zijn de flyers tussen autoruitenwissers. De auto is een stukje privebezit wat onbeheerd wordt achtergelaten in het vertrouwen dat anderen er vanaf blijven. Het is geen goede reclame om je flyer op iemands privebezit te plaatsen!

Tips om je flyer gemakkelijk te verspreiden

Je kunt naar een snackbar of cafe gaan om te vragen of je daar een stapeltje neer mag leggen. Daar liggen vaker flyers waarbij de bezoeker een keuze heeft om het mee te nemen of te lezen. Ook andere bedrijven, winkels e.d. kun je benaderen met de vraag of je er een stapeltje kan achterlaten!

Author: ma7hieu

Share This Post On

Submit a Comment

css.php