Deurwaarders en incassobureaus

Het incassobureau

incassobureauVoor velen klinkt een incassobureau als iets on-vriendelijks. Het wekt een gevoel van administratie/papierwerk, dwang en hoge kosten op.
In werkelijkheid is het juist een positief systeem. Want als u uw geld niet krijgt kunt u het namelijk over aan een incassobureau overdragen die alle administratie en verdere handelingen voor u verricht. Dit scheelt u veel tijd en onprettige communicatie!

De rechten van een incassobureau zijn beperkt. Zij kunnen voor u sommeren te betalen of informatie inwinnen en soms gebruiken ze daar een bezoekje voor, een telefoontje of een brief c.q mail.

Een incassobureau is eigenlijk de eerste stap die je neemt wanneer een verschuldigde niet betaald. ( Vind alle incassobureaus in de buurt ) De kosten komen op naam van de verschuldigde en zijn redelijk te betalen. Vaak betaal je de dossierkosten, administratiekosten of een bepaald percentage van de hoofdsom. LET OP: de tarieven zijn niet wettelijk vast gelegd, dit betekent dat het erg kan variëren! Een basishandeling van zo’n bureau kan dus €15  kosten maar ook €30 of meer.

Wanneer de  verschuldigde  niet reageert op de communicatie van het bureau gaat het bureau meestal met u in overleg om een deurwaarder op het dossier te zetten.

De rechten van een deurwaarder

Een officiële dagvaarding.

De deurwaarder heeft veel meer invloed. Deze kan bijvoorbeeld een dagvaarding uitbrengen. Dit betekent dat hij een persoonlijk een formulier afgeeft waarin aangegeven wordt dat de verschuldigde  zich moet melden bij de rechtbank.

Beslag leggen op inboedel.

Hier wordt vaak over gesproken (ondanks dat de cliënt feitelijk hetzelfde doet bij de leverancier namelijk het beroven van zijn geld/inboedel ). En  velen zijn er bang voor: spullen die meegenomen worden!

Beslag op inkomen/loon.

Ook kan de deurwaarder beslag leggen op een deel van het loon. Let wel: dit is pas na het vonnis van de rechter!

Uitzonderingen voor inbeslagname.

Enkele instanties waaronder de belastingdienst, de gemeente en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) hebben geen verplichting om een gerechtelijke procedure te voeren.

Author: ma7hieu

Share This Post On
css.php