Hoeveel BTW draag ik als bedrijf af?

Hoeveel BTW je als bedrijf afdraagt

Als ondernemer ben je hoogstwaarschijnlijk volledig op de hoogte van de branche waar je dagelijks actief bent. Je bent op de hoogte van alle nieuwtjes en verkoopt goed. Maar nu kom je in aanraking met de belastingdienst.

Dat is voor de meeste ondernemers het “vage en onbekende gebied” want bent als ondernemer namelijk verplicht BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) af te dragen en verantwoording af te leggen omtrent je verdiensten. En dat is uiteraard een nieuw en grijs gebied voor jou! Daar heb je niet voor gestudeerd.

Nu hebben wij van Strafbetalen.nl de BTW vormen die er zijn in 3 vlakken verdeeld.

BTW vormen

19% De meeste inkomsten zijn belast met 19% waar je vooral moet denken aan diensten en goederen. (In belgie kan dit 21% zijn)


6% Enkele diensten zijn slechts belast met 6% Belasting Toegevoegde Waarde, dit zijn bijvoorbeeld het verhuren van boeken, het herstellen van kleding, de dienst van een kapper etc.


0% Kunst & andere “creatieve” vakken en producten.

Hoe wordt een btw tarief bepaald?

Velen vragen zich af wat een belastingpercentage bepaald of waarom een bepaald product of dienst 19% belasting vereist. Het antwoord is redelijk simpel en ook economisch verantwoord: het wordt  bepaald door de noodzaak en menselijke waarde.

De noodzakelijke producten zijn belast met 6% terwijl luxe producten belast zijn met 19% wat ervoor zorgt dat de basis producten voor iedereen betaalbaar zijn en de producten die als toevoeging voor het leven beschikbaar zijn als extra zorgen voor een bijdragen aan de economie en onderhoud.

Author: ma7hieu

Share This Post On

Submit a Comment

css.php