Internet fraude voorkomen

Internet fraude voorkomen

Internetfraude komt veel voor. 1 op de 10 actieve internet gebruikers die producten of diensten koopt via het internet is wel eens slachtoffer geworden van fraude. Er wordt hierbij een dienst of product aangeboden dat na betaling niet geleverd wordt.

Wat internet fraude gemakkelijk maakt

Wat internet fraude gemakkelijk maakt is de anonimiteit. Criminelen hoeven geen ingewikkelde plannen te bedenken om ermee weg te komen, of om hun identiteit te verbergen. Heel simpel kan een crimineel vanuit zijn luie stoel frauderen. Zelfs als een crimineel/fraudeur traag is, als hij niet geloofwaardig overkomt in het echte leven kan hij een misleidende rol spelen via het internet.

Identiteits fraude

Elke online fraudeur doet aan identiteits fraude. Dit spreekt voor zich aangezien hij zich uiteraard niet bekend wil maken! Dat resulteert voor ieder weldenkend mens in een wantrouwen voor de woorden of belofte van een tiener, oma, opa, vader of moeder.

Je weet online niet met wie je te maken hebt! Een foto.. zegt niets! Een mail of msn account.. zegt niets!

Kun je internet fraude voorkomen?

Internet fraude kun je niet voorkomen. NIET? Er is geen manier om internet fraude of identiteits fraude volledig uit te sluiten. Net zoals elk bedrijf of winkel te maken heeft met diefstal ondanks camera’s, beveiligingsbeambten en productbeveiligingen.. zo zul je nooit 100% kunnen zorgen voor een waterdichte aankoop van jouw product of dienst.

Wat je wel kunt doen om internet fraude te beperken

Je kunt de kans op fraude beperken. Dit door het zo moeilijk mogelijk te maken voor fraudeurs.
Ik heb enkele punten op een rijtje gezet waar je op kunt letten:

  1. Heb je een telefoon nummer of adres van de partij waarbij je een aankoop doet?
  2. Wisselt de persoon van telefoon nummer of naam? Bijvoorbeeld in mailverkeer.
  3. Heeft de persoon eerdere referenties van verkopen of diensten die hij of zei aanbiedt?
  4. Is de identiteit van de persoon na te trekken op internet? Bijvoorbeeld via het online telefoonboek of via websites als wie-o-wie.nl
  5. Heeft de persoon haast met het rondmaken van de deal? Wil die zijn geld verdacht snel hebben, liefst nog hetzelfde uur of dezelfde dag als wanneer je het contact gestart hebt?
  6. Is de persoon negatief te spraak gekomen op forums of andere websites?
  7. Is het aangeboden product of dienst te mooi om waar te zijn?
  8. Lees de algemene voorwaarden van een bedrijf door voor je ermee in zee gaat.

Dit zijn enkele punten waar je op kunt letten om online internet fraude te voorkomen. Maar het beste is nog om aankopen 1-op-1 te betalen en af te nemen, zeker wanneer het over grote bedragen gaat.

Author: ma7hieu

Share This Post On

Submit a Comment

css.php